Ο Αλέξης Χριστοδούλου παραχώρησε συνέντευξη στην συντακτική ομάδα του www.ergotelis.gr .

Κόουτς, επιστροφή στο πρωτάθλημα της Ε.ΚΑ.Σ.Κ για τον Εργοτέλη, καθώς και νέα θέση για εσάς, ως πρώτος προπονητής, ποιά είναι η έως τώρα εμπειρία σας ; Σας εξιτάρει η νέα σας θέση στο «τιμόνι» της ομάδας ; 

Η επιστροφή του Εργοτέλη στο πρωτάθλημα της Ε.ΚΑ.Σ.Κ. μπορούμε να πούμε ότι έγινε με έναν τρόπο «καταναγκαστικό». Κύριο λόγο για αυτό είχαν οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπισε ο σύλλογος, φαινόμενο σύνηθες για αυτές τις κατηγορίες. Για εμάς όμως αποτελεί ένα «restart», έχουμε δημιουργήσει ένα νεανικό και αξιόμαχο σύνολο, το οποίο επιθυμούμε ως οργανισμός να φτάσει όπου μπορεί στηριζόμενο στις δικές του δυνάμεις. 

Όσον αφορά έμενα, είχαν περάσει κάποια χρόνια από την τελευταία φορά που εργάστηκα σε επίπεδο πρώτης ομάδας, κατά κύριο λόγω τα τελευταία χρόνια είχα επικεντρωθεί σε τμήματα αναπτυξιακών ηλικιών, άρα αυτή η εξέλιξη με χαροποιεί ιδιαίτερα. Μου είχε λείψει, γεγονός που μου δίνει αρκετή όρεξη για το νέο αυτό εγχείρημα, όπως και αισιοδοξία, χαρακτηριστικό και των παικτών με τους οποίους συνεργάζομαι. Η συνεργασία μας είναι θετική και ευελπιστούμε σε βελτιωμένη πορεία της ομάδας σταδιακά. 

Τι πιστεύετε για το ρόστερ της ομάδας; Υπήρξαν αρκετές προσθήκες, αλλά και σημαντικές παραμονές παικτών, έχετε καταφέρει μέσα από τις προπονήσεις, τους επίσημους αγώνες, αλλά και τα φιλικά προετοιμασίας να δημιουργήσετε το ιδανικό κλίμα στα αποδυτήρια ; 

Θα ξεκινήσω με το τελευταίο σκέλος, το κλίμα στα αποδυτήρια και στην ομάδα είναι αρκετά καλό, πράγμα το οποίο βρίσκει σύμφωνους όλους τους αθλητές. 

Το ρόστερ θα έλεγα ότι δεν είναι ακριβώς αυτό που θέλαμε να φτιάξουμε όταν σχεδιάζαμε την ομάδα. Υπήρξε η ανάγκη να «γεννήσουμε» κάποιους αθλητές, λόγω του ότι λάβαμε απαντήσεις από άλλους αθλητές, που είχαμε προσεγγίσει, με κάποια καθυστέρηση. Εν τέλει κάποιοι εκ των παικτών που προσεγγίσαμε και ήταν στην αρχή διστακτικοί, απάντησαν θετικά, ενώ είχαμε ήδη βρει αθλητές για τις θέσεις τους, αλλά τους δεχτήκαμε. Γενικά δεν χαλάσαμε χατίρι σε κανέναν, με ελάχιστες εξαιρέσεις, λόγω του πολυπληθέστερου ρόστερ που είχε ήδη δημιουργηθεί. 

Οι επιλογές των παικτών έγιναν με γνώμονα να είναι καλοί χαρακτήρες, αλλά και καλοί αθλητές. Επιπλέον, ένα κριτήριο που είχε ρόλο καθοριστικό ήταν, να είναι «δικά μας» παιδιά, επιθυμούσαμε να έχουμε στο ρόστερ παιδιά από τον Εργοτέλη, όπως οι Λαγουδάκης και Γιαμνιαδάκης για παράδειγμα.  

Για ακόμη μία σεζόν ο Εργοτέλης δείχνει ότι «βασίζεται» και εμπιστεύεται «δικούς» του αθλητές. Επηρεάζει θετικά το κλίμα της ομάδας, τα γεγονός ότι με κάποιους αθλητές έχετε συνυπάρξει και σε επίπεδο ακαδημιών του συλλόγου ; 

Πράγματι αυτό το στοιχείο της ομάδας μας επηρεάζει όλους θετικά. Η αλήθεια είναι ότι στην ομάδα υπάρχουν αθλητές από δύο φουρνιές που γνωρίζω καλά. Η πρώτη εξ αυτών είναι τα παιδιά του 95, από την οποία γνωρίζω αθλητές με τους οποίους είτε έχω συνεργαστεί στο παρελθόν, είτε έχουμε τεθεί αντιμέτωποι. Ενδεικτικά κάποιοι από αυτούς είναι οι Λιανδράκης, Σκάνδαλος, Θεοδωρίδης και Χριστοδούλου, παιδιά τα οποία αγωνίζονταν την εποχή εκείνη που υπήρχε υψηλός ανταγωνισμός ανάμεσα στα αναπτυξιακά τμήματα του Εργοτέλη και του Ηρακλείου. Η δεύτερη γενιά είναι εκείνη των παιδιών του 2003/04, κάποια παιδιά τα γνωρίζω μιας και υπήρξα προπονητής τους στα αναπτυξιακά τμήματα, ενώ άλλα τα έμαθα γιατί αγωνίζονταν σε αντίπαλες ομάδες, σε αναπτυξιακό επίπεδο. Είναι επίσης μία ιδιαίτερα ποιοτική γενιά αθλητών, στην ομάδα μας παιδιά που την απαρτίζουν είναι οι Λιβιάκης και Μυλονάκης. Τέλος αξίζει να αναφερθούμε στα παιδιά που «ακολουθούν», εκείνα που βρίσκονται τώρα στα εφηβικά τμήματα της ομάδας. 

Η σεζόν ξεκίνησε με τρόπο ιδανικό, η κατάκτηση του κυπέλλου Ε.ΚΑ.Σ.Κ έδωσε αμέσως μία αίσθηση πρωταθλητισμού στη νέα αυτή σεζόν. Ο τίτλος αυτός τι σήμαινε για εσάς, ήταν κάτι που στοχεύατε με γνώμονα τη θέσπιση ισχυρών θεμελίων για μία πιθανή πορεία πρωταθλητισμού και στο πρωτάθλημα ; 

Ο τρόπος με τον οποίο έχει διαμορφωθεί το ρόστερ της ομάδας μας δίνει τη δυνατότητα να εφαρμόζουμε εκτεταμένο ροτέϊσιον, τόσο ανάμεσα στις επίσημες αναμετρήσεις, όσο και κατά τη διάρκεια των αγώνων. Αυτόματα, το στοιχείο αυτό, ανεβάζει την απόδοση της ομάδας, άρα εξυπακούεται η δόμηση ισχυρών θεμελίων. Παράλληλα όμως για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο δουλέψαμε πολύ σε επίπεδο προπονήσεων, όλοι οι αθλητές μας είχαν ποιοτικό αθλητικό μπακράουντ, πράγμα το οποίο αξιοποιήσαμε, όπως φάνηκε και στις αναμετρήσεις για το κύπελλο. Η φυσική κατάσταση έκανε τη διαφορά, οι ίδιοι οι αντίπαλοι μετά τις αναμετρήσεις σχολίαζαν ότι τους «σκάσαμε». Έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε ένα αθλητικό σύνολο με μεγάλες αντοχές.

Όσον αφορά τον αγώνα της πρεμιέρας απέναντι στο Ρέθυμνο, παραλίγο να το χάσουμε, πράγμα το οποίο εν τέλει δεν συνέβη. Το συγκεκριμένο παιχνίδι για όλους μας αποτέλεσε ένα σημαντικό μάθημα, το οποίο βαθμολογικά δεν μας κόστισε, δουλέψαμε πάνω στα στοιχεία που εντοπίσαμε ότι χρειάζονταν βελτίωση και προχωράμε αήττητοι στη συνέχεια της σεζόν, πράγμα το οποίο δημιουργεί αισιοδοξία σε όλους μας.

Στην πρώτη αγωνιστική η ομάδα βρέθηκε αντιμέτωπη  με το αξιόμαχο σύνολο του Ρεθύμνου. Η νίκη ήρθε, παρά τις δυσκολίες του ματς, αυτό σας έδωσε παραπάνω κίνητρο για τη συνέχεια ; 

Όπως ανέφερα και προηγουμένως παραλίγο να χάσουμε το παιχνίδι, η τροπή της αναμέτρησης αυτής ήταν το λιγότερο περιπετειώδης. Υπήρξαν λάθη εκ μέρους μας, τόσο στη τακτική μας, όσο και στο τρόπο αντιμετώπισης του παιχνιδιού. Εν τέλει όμως αποτέλεσε μία ιδιαίτερα σημαντική και διδακτική εμπειρία, καθώς μέσα από αυτό αποκτήσαμε στοιχεία χρήσιμα, για την αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων, χωρίς να υπάρξει ταυτόχρονα και κάποιο «πάθημα».  

Τέλος, θα θέλατε να απευθύνεται κάποιο κάλεσμα στο φίλαθλο κόσμο του Ηρακλείου, και εννοείται στους φιλάθλους της ομάδας μας;  

Στον Εργοτέλη επιθυμούμε να δημιουργήσουμε φιλάθλους του μπάσκετ και υποστηρικτές της ομάδας μας. Αυτό θεωρώ ότι το πετύχαμε, μέσα από τα παιχνίδια μας στο θεσμό του κυπέλλου. Στον τελικό φάνηκε ότι καταφέραμε ένα μεγάλο μέρος του γηπέδου στα Δύο Αοράκια να το «κιτρινίσουμε» χάρη στη παρουσία των φιλάθλων μας και κυρίως των νεαρών παιδιών που βρίσκονται στις ακαδημίες του συλλόγου, τα οποία μας τίμησαν με τη παρουσία τους, όπως και οι οικογένειές τους. Για τα επερχόμενα παιχνίδια θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση για τις εκδηλώσεις της ομάδας. Προς το παρόν συναντάμε ένα τροχοπέδη από τη πλευρά του σταδίου που αξιοποιούμε ως έδρα, μιας και λόγω μη αδειοδότησης, όσον αφορά θέματα πυρασφάλειας, προσωρινά δεν είναι εφικτή η παρουσία κόσμου στις κερκίδες του, αλλά αυτό δεν μας αποπροσανατολίζει από το στόχο μας. Θα αγωνιζόμαστε και όταν μας επιτραπεί θα φιλοξενήσουμε τους φιλάθλους μας και τα παιδιά των ακαδημιών μας, τα οποία ζητούν να παρευρεθούν στα παιχνίδια, το λαχταρούν.